Povestea laptelui de Sânpaul

Lapte delicios de la animale crescute cu dragoste in inima naturii din transivania

Povestea laptelui de Sânpaul

Laptele de origine animală este produs de glanda mamară a animalului și reprezintă unul dintre cele mai importante procese de origine animală. Laptele poate fi consumat ca atare sau sub formă de preparate: unt, brânză, friscă, etc. Acesta conține aceleași elemente la toate speciile de animale, însă proporțiile elementelor nutritive diferă de la o specie la alta.

calea laptelui

Îngrijirea animalelor în stabulație libera

calea laptelui

Mulsul animalelor la răsărit și la apus

calea laptelui

Colectarea laptelui de la fermieri

calea laptelui

Laptele este gata de savurat

despre lapte

Ce trebuie să știi despre laptele de vacă

Laptele de vacă Laptele de vacă este ușor asimilat de organismul omului. Conține toate substanțele nutritive necesare pentru menținerea stării de sănătate, datorită proteinelor care, în lapte și produse lactate au cea mai mare valoare. Grăsimea laptelui are un rol benefic în buna funcționare a organismului, fiindcă face parte din categoria de grăsimi cunoscută sub denumirea de grăsimi bune. Aceasta variază în funcție de rasa animalului de la care provine, de perioada de lactație, de hrana animalului etc. Grăsimea se găsește în lapte sub forma unor globule foarte mici, mai ușoare decât laptele, care se ridică la suprafață (smântâna). Poate fi separată cu lingura sau cu aparate speciale de degresat.

lapte, nu vorbe

Ce trebuie să știi despre laptele de Bivolita

Laptele de bivoliță este asemănător la gust cu laptele de vacă, dar are un conținut mai ridicat de grăsime. Se folosește simplu sau în amestec cu laptele de vacă, pentru prepararea iaurturilor și brânzeturilor. Laptele de bivoliță are în compoziția sa o cantitate mai mare de calciu și fosfor decât laptele de vacă.

despre lapte
despre lapte

Ce trebuie să știi despre laptele de oaie

Laptele de oaie are o culoare alb gălbuie și miros specific. Se poate consuma ca atare, sub formă de iaurt, lapte bătut etc. Laptele de oaie este cel mai folosit pentru prepararea brânzeturilor, deoarece are un conținut ridicat în cazeină. Având un conținut mare de grăsime, laptele de oaie este folosit pentru prepararea iaurturilor grase, în combinație cu laptele de vacă sau bivoliță. Smântâna extrasă din laptele de oaie, precum și untul preparat din smântână de oaie, nu sunt foarte apreciate în consum deoarece au un gust și miros specific. Aceste produse se consumă de obicei la stână.

Proiect finanțat prin fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), www.afir.info. Împreună creștem satu românesc

  • despre lapte
  • despre lapte
  • despre lapte
  • despre lapte
  • despre lapte